Stap 2: Probleemanalyse & gedragsdoel
- Wat is het probleemgedrag?
- Wie vertoont het probleemgedrag (doelgroep)?
- Welke data zijn beschikbaar om de situatie in kaart te brengen?
- Wat is het gewenste gedrag? (doelgedrag)
Samen met een gedragsdeskundige en M&E-coördinator breng je in een werksessie het probleem, het gedrag en de doelgroep scherp in beeld. Kies samen waarop je je interventie richt en formuleer een concreet gedragsdoel. Stem dit af met de contactpersonen van de moederorganisatie.

Wat en waarom
In deze stap krijg je dieper inzicht in het mobiliteitsprobleem en het gedragsveranderingsvraagstuk. Je bepaalt welk doelgedrag je wilt bereiken bij welke mobiliteitsdoelgroepen.
Het ontwikkelen van een effectieve gedragsaanpak begint met een goede probleemanalyse. De probleemanalyse helpt om het gedragsveranderingsvraagstuk helder te krijgen. Dit gaat over het aandeel dat menselijk gedrag heeft in het veroorzaken van dit mobiliteitsprobleem, wat dit probleemgedrag is en wie het vertoont. Dit helpt je om een doelgroep of doelgroepen te kiezen waar je je op wilt richten en een concreet gedragsdoel te formuleren. Hoe scherper je het gewenste gedrag en de doelgroep afbakent, hoe beter je in de volgende stap de factoren die een rol spelen bij het gewenste gedrag in kaart kan brengen en hoe effectiever je de strategie en interventies kan bepalen.
Resultaat
- Scherp inzicht in het gedragsveranderingsvraagstuk;
- Doelgroep keuze en inschatting omvang;
- Concreet gedragsdoel dat aansluit bij ambitie & doelstellingen van Goedopweg.
Indien de conclusie is dat Goedopweg geen rol heeft of dat we wel verder gaan in pilot-vorm, dan dient dit ter terugkoppeling en besluitvorming aan het Directeuren Overleg voorgelegd te worden als de vraag ook daarvandaan komt.
Hoe?
Doe deze stap samen met een gedragsdeskundige en M&E coördinator.
- Organiseer een bijeenkomst met de interne betrokkenen waarin je met behulp van de vragenlijst probleemanalyse en gedragsdoel tot een scherpe probleemanalyse komt en het huidige en gewenste gedrag en doelgroepen in kaart brengt.
- Bepaal met elkaar op welke doelgroep(en) je de interventies gaat richten en formuleer een concreet gedragsdoel; wie moet wat anders doen en waar en wanneer? Ook maak je een overzicht van stakeholders.
- Stem de keuze voor de doelgroep en het gedragsdoel ook af met de contactpersonen van de moederorganisatie. Gebruik daarvoor de invulformulieren en verwerk de keuzes in dit document (volgt).
Formulieren en hulpbronnen
Let op: download eerst de documenten en sla ze in deze map opnieuw op. Zo voorkom je dat je in de bronbestanden wijzigingen doet.
Ga naar het formulier 'Grondige Analyse stap 2'
Ga naar het formulier 'Quick Scan stap 2'
Ga naar de hulpbron 'Databronnen en onderzoeken'
Ga naar de hulpbron 'Voorbeelden probleemanalyses'
Klik hier om naar de map met alle bestanden van stap 2 te gaan