Zo zet Arcadis kleine én grote stappen om mobiliteit te verduurzamen
- Door goed onderzoek weet je waar de kansen liggen
- Verhuizen voor duurzaamheid
- Flexibele vergoedingen
- Tips voor werkgevers
- Blijf innoveren!
Advies- en ingenieursbureau Arcadis werkt wereldwijd aan duurzame oplossingen om de leefomgeving te verbeteren. In Nederland hebben ze tien kantoren, waaronder één in het Stationsgebied Amersfoort. Met een groot aantal medewerkers die dagelijks reizen, weet Arcadis hoe belangrijk het is om duurzaam reisgedrag te stimuleren. Maar liefst 90% van de uitstoot (exclusief projecten) komt namelijk door mobiliteit.
De inzichten van Arcadis
Hesther Ansems, Non-Financial Reporting Manager, en Eline Langeveld, Sustainability Lead Infrastructuur & Mobiliteit, delen in dit artikel wat Arcadis in de afgelopen 10 jaar heeft geleerd. Ze laten zien dat je met zowel grote als met kleine stappen veel kunt bereiken. Of het nu gaat om het stimuleren van fietsgebruik of het verplaatsen van je kantoor naar een plek met goede OV-verbindingen, Arcadis heeft handige tips die je ook in jouw bedrijf kunt toepassen.
Meten is weten
Voordat je begint met het implementeren van oplossingen, is het belangrijk dat je weet wat de grootste uitstoters zijn. Meten is absoluut weten. Ongeveer 10% van de uitstoot komt van kantoor- en thuiswerk, terwijl 90% wordt veroorzaakt door reizen.
Arcadis meet twee keer per jaar de totale voetafdruk van de organisatie. We kunnen ons eigen effect meten en zien welke invloed acties hebben.
Elk kwartaal ontvangt een medewerker haar CO2 footprint. Door de medewerker inzicht te geven in de impact van reisgedrag kan je ook iemand stimuleren zichzelf te verbeteren. Eline Langeveld deelt in dit artikel haar eigen footprint.
Verhuizen voor duurzaamheid
Arcadis begon met het verplaatsen van kantoren naar locaties dichtbij intercitystations. Dit bleek niet alleen een stuk duurzamer, maar ook kostenefficiënter. Duurdere kantoorlocaties met goede OV-verbinding leidden tot lagere reiskosten en een flinke vermindering van de CO2-uitstoot.
Ansems: "Houd met het implementeren van maatregelen rekening met natuurlijke momenten, zoals het aflopen van huurcontracten van panden of de lease van je wagenpark. Dit maakt overstappen op andere oplossingen makkelijker, ook in de communicatie en draagvlak onder medewerkers."
Tip: Maak slim gebruik van natuurlijke momenten voor veranderingen. Denk bij het aanpassen van je beleid ook na over hoe je duurzaam gedrag wilt aanmoedigen. Voor Arcadis bleken duurdere locaties dichtbij openbaar vervoer uiteindelijk voordeliger, omdat de reiskosten lager waren.
Flexibele vergoedingen
Arcadis introduceerde in oktober 2022 een nieuwe werkregeling waarbij medewerkers ook een vergoeding krijgen voor de reis naar het station. "Arcadis vergoedt de kilometers van huis naar station middels de woon-station regeling. Collega’s kiezen de mobiliteitsvorm die het beste bij hun en de dag past. Zo pak je makkelijker de fiets of ga je lopen bij goed weer. En bij slecht weer kan er voor de bus worden gekozen," zegt Langeveld.
Tip: Geef medewerkers de vrijheid om hun reis zelf in te vullen en houd rekening met verschillende voorkeuren. De één pakt liever de fiets bij mooi weer, terwijl de ander kiest voor de bus. Een menukaart met verschillende reisopties biedt altijd een oplossing. Overweeg om de reiskosten van huis naar station te vergoeden, ongeacht het vervoermiddel. Zo kiezen medewerkers wat het beste bij hen past, en wordt gezond en groen reizen beloond.
Doe het samen
Zomaar nieuwe regels invoeren roept weerstand op. Daarom is het cruciaal om collega’s te betrekken bij de verandering, om zo samen de toekomst vorm te geven.
Arcadis startte een projectgroep op met verschillende typen collega’s jong en ouder. "Dit is een hele belangrijke stap. Je wilt met elkaar het nieuwe beleid schrijven en ze meenemen in waarom je bepaalde keuzes wel en niet maakt. Door de doelgroepen vanaf de start te betrekken, kregen we de voor en tegens pas echt goed in beeld. Op basis daarvan konden de juiste maatregelen en communicatie worden ontwikkeld," vertelt Langeveld.
Tip: Realiseer dat iedereen andere mobiliteitsbehoeften en -mogelijkheden heeft. Neem alle doelgroepen in de organisatie mee en geef samen het nieuwe beleid vorm. Communiceer op tijd en leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt.
Lead by example
Ansems benadrukt hoe belangrijk leiderschap is. "Lead by example, zoals we dat bij Arcadis noemen. Daarom reist onze directie ook in elektrische wagens en gaan we nu een stap verder met een nieuwe pilot rondom autodelen. De tijd dat een auto van een collega stilstaat op kantoor, mogen onze medewerkers die gebruiken als poolauto. Hiermee benutten we ons wagenpark maximaal en hopen we medewerkers te verleiden om, als zij een auto nemen, te gaan voor elektrisch."
"Langeveld vult aan: “Streef na wat je zegt. Blijf als leider of rolmodel bij het DNA van je organisatie. Dan kun je de keuzes en veranderingen goed uitleggen. Mensen komen bij je bedrijf werken vanwege dit DNA.”
Tip: Leiderschap speelt een cruciale rol. Rolmodellen zijn het voorbeeld voor de rest van de organisatie. Zorg dat het management het duurzame beleid omarmt en op een inspirerende manier naleeft.
Blijf innoveren
Sinds oktober 2022 zijn nieuwe werkregelingen van kracht, zoals de vergoeding van de reis van huis naar het station, het OV volledig vergoeden, ook in privé tijd, het verminderen van vliegreizen, elektrische leaseauto’s, betrokken communicatie en het positief belonen van duurzame keuzes. Dit leidde tot een drastische daling in het gebruik van fossiele brandstoffen.
“We hebben al veel gedaan, maar we zijn er nog niet. We onderzoeken hoe we vliegreizen kunnen verminderen en online werken beter kunnen inzetten. In 2028 hebben we een volledig elektrisch wagenpark en zijn we dan weer een stap verder met autodelen en carpoolen. Ook willen we onderzoeken hoe we garanties van oorsprong, dus gegarandeerd groene stroom, kunnen afkopen zodat de emissie ook echt nul is op onze elektrische mobiliteit. Zo blijven we werken aan onze ambities voor een groenere wereld," deelt Ansems.
Gedragsverandering kost tijd
“Nieuw gedrag aanleren kost tijd. Als we iets gewend zijn om op een bepaalde manier te doen, zorgt verandering voor veel denkstress. En met het aantal keuzes die we iedere dag al maken, is het belangrijk om gewenst gedrag goed te faciliteren én te belonen.” aldus Langeveld.
Langeveld vertelt: Goed communiceren, medewerkers actief betrekken en duurzame keuzes zichtbaar maken, helpt. Zo staan er fietsen bij de receptie die je makkelijk kunt reserveren, en zijn er douches en mooie fietsenstallingen in het kantoor geplaatst. 'Mensen maken zelfs foto’s van deze wand stalling. En het geeft een veilig gevoel dat je dure racefiets veilig binnen staat.
We laten zien welke faciliteiten en voorzieningen er zijn, waardoor de stap om vaker de fiets te pakken kleiner wordt.
Zijn er nog uitdagingen voor Arcadis? “Zeker wel. Om de mensen die al jaren in de leaseauto zitten eruit te krijgen bijvoorbeeld. Probeeracties helpen hier goed bij. Dit adviseren we ook onze klanten.”
Tip: Beloon duurzaam gedrag, maar lok het ook uit door regels te stellen, zoals een minimumaantal zakelijke kilometers om in aanmerking te komen voor een leaseauto.
Tips voor werkgevers
- Meten is weten. Begin met analyse van uitstootbronnen om gerichte acties te doen. De kosteloze mobiliteitsscan van Goedopweg helpt hierbij.
- Gebruik natuurlijke momenten voor verandering
- Overweeg flexibiliteit in reisopties en vergoedingen
- Werk samen met medewerkers bij het ontwikkelen en implementeren van nieuw beleid.
- Geef het goede voorbeeld. Zorg dat leiders en rolmodellen duurzaam gedrag voorleven vanuit het DNA van de organisatie.
- Introduceer en communiceer nieuwe regelingen tijdig
- Faciliteer en beloon nieuw gedrag
Meedoen met het project Duurzame Mobiliteit Amersfoort?
Meld je dan direct aan en ontvang de gratis mobiliteitsscan.
Wil je, net als Arcadis, aan de slag met jouw mobiliteitsbeleid? Rien is de expert en staat klaar om samen met jou aan de slag te gaan.
Mail naar Rien