Intelligente fietsproef van start in Amersfoort: Fietsers krijgen steeds vaker groen. Ook voor woon-werkverkeer.

Publicatie
7 december 2023
Laatst geupdate
16 juli 2024

Om het fietsen in de stad te stimuleren en het verkeer sneller door te laten stromen start de gemeente Amersfoort op 5 december een kleinschalige fietsproef. Bij het drukke kruispunt van de Ringweg Koppel met de Holkerweg gaan intelligente verkeerslichten ervoor zorgen dat fietsers die in een groepje rijden eerder of langer groen licht krijgen.

Fietsers krijgen groen

heel de regio Utrecht wordt op verschillende manieren de overstap van auto naar fiets gestimuleerd. Bijvoorbeeld met nieuwe en snellere fietsroutes, hubs waar je deelfietsen kunt huren en ook steeds vaker met ondersteuning door intelligente verkeerslichten. Zo wordt de keuze voor de fiets aantrekkelijker gemaakt. En dat biedt voordelen voor werkgevers en medewerkers die hun mobiliteit duurzamer, gezonder en voordeliger willen maken.    

Proef met intelligente verkeerslichten, hoe werkt dat?

Tijdens de proef in Amersfoort meten de camera's of je met anderen fietst en samen een groep vormt. De camera's geven dit door aan de verkeerslichten. Aan de hand van de gegevens vanuit de camera en verkeerslichten worden groepsgrootte en snelheid beoordeeld en springt het stoplicht sneller op groen. Hierdoor is de kans groot dat je minder lang hoeft te wachten als je in een groep fietst. Sneller op groen kan niet altijd. Bijvoorbeeld als er een ambulance of bus aankomt, of als het echt veel te druk is met auto's. De camera's worden alleen gebruikt om fietsverkeer te meten en slaan geen beelden op.

De slimme werkgever laat ze fietsen

Collega’s die fietsen zijn fitter en minder vaak ziek dan hun autorijdende collega’s. Hun CO2-uitstoot is nagenoeg nul en fietsen is goedkoop voor jou als werkgever. Een fietser kost een werkgever jaarlijks gemiddeld zo’n €550,-. Openbaar vervoer is zes keer duurder en een leaserijder kost maar liefst 32 (!) keer meer. Tel uit je winst!

Hoe je fietsen binnen jouw bedrijf kunt stimuleren lees je hier. Er is heel veel mogelijk. Ook financieel.

Vragen?

Neem contact op met Dennis, een van onze mobiliteitscoaches. Da’s alvast een goed begin!

Neem contact op met Dennis