Een veilig bedrijventerrein voor iedereen - in gesprek met Arnoud Egbers (gemeente IJsselstein)

Publicatie
16 oktober 2024
Laatst geupdate
23 oktober 2024

Als ondernemer wil je dat je medewerkers veilig en op tijd op hun werk aankomen, of ze nu met de auto, bus, fiets of te voet komen. De gemeente IJsselstein werkt samen met Goedopweg en lokale ondernemers aan het veiliger maken van bedrijventerreinen Lage Dijk en Over Oudland. Arnoud Egbers, beleidsadviseur mobiliteit, legt uit hoe de gemeente en ondernemers samenwerken om knelpunten aan te pakken en veilige oplossingen te vinden.

Veiligheid en vitaliteit

Bedrijventerreinen draaien al lang niet meer alleen om vrachtwagens en auto's. Fietsers en voetgangers worden steeds belangrijker. "Mensen willen veilig naar hun werk fietsen en tijdens de lunch even kunnen wandelen zonder zorgen over verkeer." Vooral het laatste stukje richting de bedrijven moet veilig en uitnodigend zijn. "Dat laatste stukje, dat is het begin van de terugreis. Wanneer het zonnetje schijnt en je je hoofd weer leeg wilt maken." voegt Arnoud toe. 

Ondernemers zien wat er speelt

Ondernemers hebben dagelijks zicht op de verkeerssituatie. Zij weten waar gevaarlijke situaties ontstaan en waar het verkeer vastloopt. "We vragen ondernemers om knelpunten met ons te delen," vertelt Arnoud. "Die input is van onschatbare waarde om de juiste problemen aan te pakken en te zorgen voor veilige wandel- en fietspaden." 

De gemeente werkt samen met ondernemers om praktische oplossingen te vinden en onderzoekt wat haalbaar is en wat echt een verschil maakt op het bedrijventerrein. "Een veilig bedrijventerrein zorgt voor een prettige werkomgeving en maakt duurzame vervoerskeuzes zoals fietsen aantrekkelijker. Daarnaast draagt het bij aan een goede bereikbaarheid, zodat zowel leveringen als medewerkers op tijd aankomen," legt Arnoud uit. "Goede doorstroming van het verkeer betekent minder stress, minder vertragingen en een soepelere werkdag voor iedereen. Bedrijven die afhankelijk zijn van transport merken hier direct de voordelen van." 

Duurzame mobiliteit

De gemeente IJsselstein zet zich ook als werkgever in voor duurzame mobiliteit. "Veel van onze medewerkers wonen in de buurt en komen met de fiets." vertelt Arnoud. "Daarnaast hebben we hybride werken omarmd. We stimuleren thuiswerken en alle vergaderruimtes zijn ingericht voor hybride vergaderen. Ook hebben we vier deelfietsen beschikbaar die iedereen kan gebruiken." 

Op de vraag of er nog iets beter kan, geeft Arnoud aan dat hij hoopt dat het fietsbeleid in de toekomst verder verbeterd kan worden, net als de douchevoorzieningen voor fietsers. "Ook de spreiding van werkdagen kan beter. Vooral op drukke dagen zoals dinsdag en donderdag zien we nog veel mensen op kantoor." voegt hij toe. 

Doe mee!

Ziet u als ondernemer knelpunten op uw bedrijventerrein? Of wilt u meedenken over betere fiets- en wandelroutes? Neem contact op met Rien.

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief