Fietsers positief over fietsveiligheidsactie in Utrecht Oost

Publicatie
9 maart 2024
Laatst geupdate
16 juli 2024

Eind februari organiseerde de gemeente Utrecht in samenwerking met Goedopweg een fietsveiligheidsactie in Utrecht Oost. De actie was bedoeld om de veiligheid op drukke fietspaden in het gebied te verbeteren, zodat vervolgens iedereen prettig naar zijn werk of school kan fietsen. Politie en handhaving controleerden op een aantal feiten, zoals door rood fietsen en fietsen met een telefoon in de hand. Ze hebben enkele boetes uitgedeeld. De mobiele fietsenmaker op locatie had het druk, er werden veel fietslampjes gerepareerd die avond.

Veel fietslampjes zijn gemaakt

Gebiedsregisseur Utrecht Oost (Goedopweg) Johannes van de Water blikt tevreden terug:

De actie was een groot succes. Veel fietsers waren positief over de actie. Het verkeer was soms chaotisch door de grote stroom aan fietsers, met af en toe ook scooters die op het fietspad reden. De politie heeft daar goed werk verricht om het fietspad een stukje veiliger te maken.

Ook de mobiele fietsenmaker had het druk. Fietsers zonder verlichting konden kiezen: een boete, óf voor enkele euro’s hun fietslampje laten maken. Die keuze was dus snel gemaakt. Toch zijn er ook enkele boetes uitgedeeld, met name voor telefoneren op de fiets en scooter rijden zonder helm.

Fietsers willen meer rust op fietspad

Uit een korte enquête tijdens de actie blijkt dat de meeste fietsers Utrecht Science Park als redelijk veilige fietslocatie ervaren. Ze vinden dat buiten dit gebied er meer ruimte voor verbetering is. Fietsers geven daarentegen wel aan dat de kruispunten in Oost soms onoverzichtelijk zijn. Door meer te vertellen over fietsveiligheid, zien ze kansen om dit te verbeteren. Het fietsgebruik kan volgens hen worden gestimuleerd door aandacht te besteden aan spreiding over de dag en de week waardoor het rustiger op de fietspaden wordt.

De fietsactie is een samenwerking van Goedopweg, gemeente Utrecht en organisaties in het gebied. In het voorjaar worden meerdere van dit soort acties georganiseerd langs de drukke fietspaden in het gebied. De actie heeft als doel fietsers erop te wijzen dat zij veiligheid op de fiets zelf in de hand hebben. Zo maken we samen fietsen in Utrecht Oost een stukje veiliger en kan iedereen prettig van en naar werk of studie reizen.