Files vermijden? Zo doe je dat!
- 5 goede tips om de spits te vermijden
- Ontdek de beste alternatieven voor de auto
- Groene arbeidsvoorwaarden bespreken op de werkvloer
- Publicatie
- 11 september 2024
- Laatst geupdate
- 12 september 2024
Dit najaar wordt er veel gewerkt aan de weg, zowel op de snelweg als op binnenwegen. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk, maar kunnen wel hinder veroorzaken. Niets kan zo frustrerend zijn als vaststaan in het verkeer. Files kunnen niet alleen je tijd en geduld op de proef stellen, maar ook bijdragen aan stress en verminderde productiviteit. In dit artikel delen we praktische tips en slimme oplossingen om je dagelijkse woon-werkverkeer soepeler en efficiënter te maken. Met deze tips mijd jij de files!
Tip 1: Check de situatie voordat je vertrekt
Het klinkt simpel, maar in de waan van de dag vergeten we het nog wel eens te controleren: wat is de huidige situatie op de weg? Bekijk voordat je vertrekt reisinformatiesites als Google Maps, of de ANWB om te checken hoe het druk het op je route is. Is het druk op de weg? Vertrek dan wat later. Je kunt bijvoorbeeld alvast gaan sporten, of boodschappen doen. Is het nog rustig? Reis dan naar huis en maak je laatste werktaken in de trein of thuis af.
Werkzaamheden worden doorgaans van tevoren aangekondigd, bijvoorbeeld op de website van Rijkswaterstaat of gemeente. Hier kun je je ook aanmelden voor nieuwsbrieven over grote specifieke hindertrajecten. Zo blijf je goed op de hoogte
Tip 2: Werk thuis of hybride
Sinds de coronacrisis is het reisgedrag in Nederland veranderd. Afhankelijk van je functie, is thuiswerken bij de meeste werkgevers een onderdeel geworden van de werkvorm. Medewerkers met een kantoorfunctie kunnen in deze tijd vaak 1 of 2 dagen thuiswerken en wat blijkt; men werkt efficiënter, ervaart minder afleiding en reist vaker buiten de spits.
Doorgaans wordt dit door de werkgever gestimuleerd door het faciliteren van een goede “thuiswerkplek”. De beschikbaarheid van een thuiswerkplek of thuiswerkbudget zien we dan ook steeds vaker terugkomen in secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het hybride werken sluit hier ook goed op aan; werk een deel op kantoor en een deel thuis of zoek een externe werkplek zoals een andere vestiging, flexplek of werk een dagje samen met een collega thuis.
Tip 3: Spreiden en mijden
Als iedereen om 08:00 uur begint en om 17:00 uur weer richting huis gaat, staan we logischerwijs allemaal vast. Is er ruimte om eerder of later op kantoor te zijn en thuis op te starten? Pak deze ruimte en zorg dat je voor de file uitrijdt, vertrekt als de ergste drukte voorbij is, of een andere route kiest.
Bus- en treinaanbieders geven tegenwoordig in hun reisplanner aan hoe druk de bus of trein is waardoor je keuze hebt; moet ik nu weg en neem ik de drukte voor lief of pak ik een bus of trein later? Spreid je reistijd en vermijd de spits.
Tip 4: Reis anders
Er zijn naast de auto, voldoende alternatieven om anders te reizen. Is het mooi weer en is de afstand niet te groot? Pak de fiets! Is de afstand te groot, of zit het weer niet mee? Combineer je wandeling dan met een tram, bus, trein, deelfiets of deelauto.
Moet je in de binnenstad zijn? Parkeer je auto dan voor een voordelig tarief bij een P+R terrein en reis verder met het openbaar vervoer. Dit scheelt je weer een rit door de drukke binnenstad en hoge parkeerkosten.
Samen reizen met vrienden of collega’s is heel gezellig, efficiënt en een stuk duurzamer dan alleen in een auto zitten. Geen carpoolcollega’s binnen jouw bedrijf? Er zijn verschillende carpoolapps zoals Nabago, Blablacar en Waze Carpool.
Tip 5: Maak het onderwerp bespreekbaar
Files op de weg en drukte in het OV leveren stress, irritatie en een verminderde productiviteit bij medewerkers op. Zowel medewerkers als werkgevers hebben hier natuurlijk geen baat bij.
Daarentegen levert fietsen of lopen naar het werk minder ziektemeldingen, gezondere werknemers, minder CO2-uitstoot en minder behoefte aan parkeerplaatsen op.
Daarnaast trekken groene arbeidsvoorwaarden en meer flexibiliteit juist de jongere generatie medewerkers aan. In sectoren waar veel vacatures openstaan, kunnen goede arbeidsvoorwaarden het verschil maken. Een groen mobiliteitsbeleid draagt bij aan de verduurzaming van het reisgedrag van je medewerkers.
Mobiliteitscoach Jason weet alles van dit onderwerp en staat klaar om samen met jou aan de slag te gaan!
Neem contact op met JasonOp de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?
- Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
- Maandelijkse nieuwsbrief