Hoe word je de beste fietswerkgever van Utrecht?

Publicatie
23 februari 2024

Medewerkers die op de fiets naar het werk komen, daar zitten veel voordelen aan. Denk aan: fittere collega’s, minder druk op het milieu én fiscale voordelen voor jou als werkgever. Maar hoe stimuleer je medewerkers om op de fiets te komen? De Triodos Bank en Eneco Warmteproductie Utrecht geven een inkijkje in hun fietsbeleid.

6 versnellingen

De Triodos Bank en Eneco Warmteproductie Utrecht geven een inkijkje in hun fietsbeleid. Zij werden in 2023 uitgeroepen tot de beste fietswerkgevers van de regio Utrecht. Hieronder vind je hun 6 tips/versnellingen om jouw fietsplan naar een hoger niveau te tillen.

De versnellingen van Eneco

Tip 1: Maak fietsen onderdeel van het flexbudget

Medewerkers van Eneco kunnen hun flexbudget inzetten om een fiets te kopen. Dat geeft medewerkers een bruto-nettovoordeel: ze kunnen de kosten van de fiets aftrekken van de belasting. Heb jij als werkgever ook persoonlijke budgetten voor je medewerkers? Zorg dan dat het aanschaffen van een nieuwe fiets binnen dat budget een optie is. En maak er reclame voor. Wie eenmaal een mooie fiets heeft, zal hem ongetwijfeld gebruiken. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om je medewerkers aan een fiets te helpen. Hier vind je een handig overzicht van verschillende regelingen.

Tip 2: Zorg voor voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen

De elektrische fiets is een geweldige uitvinding voor mensen die net wat verder weg wonen. Steeds meer mensen maken hier gebruik van. Wil je medewerkers stimuleren om op de elektrische fiets te komen, zorg dan voor voldoende oplaadpunten. Jeanette van der Heide, coördinator facilitaire bedrijfsvoering Eneco: ‘We hebben parkeerplaatsen weggehaald om een ruime, overdekte fietsenstalling te bouwen. Hier hebben we natuurlijk ook een hele serie oplaadpunten voor elektrische fietsen in laten installeren.’ Lees hier wat Eneco nog meer heeft geregeld voor fietsers.  

Tip 3: Zet een vitaliteitscoach in

Bij Eneco wordt fietsen en sporten gestimuleerd door vitaliteitscoaches. Een vitaliteitscoach helpt medewerkers om meer te bewegen en gezonder te eten. Veel mensen vinden het fijn als ze geholpen worden om gezonder te leven. Spring daar vooral op in als werkgever. Je hebt alleen maar baat bij ontspannen medewerkers die met plezier hun werk doen. Op de fiets naar het werk komen is een makkelijke stap naar een gezondere levensstijl.

De versnellingen van Triodos

Tip 4: Maak de aanschaf van een fiets fiscaal aantrekkelijk

Ook bij Triodos kunnen medewerkers fiscaal aantrekkelijk een fiets kopen. Als ze dat willen, ruilen ze een deel van hun brutoloon in voor een fiets. Dit levert belastingvoordeel op voor de medewerker. Ook voor de werkgever is dit gunstig. Omdat een deel van het loon wordt ingeleverd, hoeft de werkgever hier geen sociale lasten over te betalen. Zie verder Tip 1 van Eneco.

Tip 5: Regel een koninklijke fietsparkeerplaats en biedt fietsreparaties aan

De parkeergarage bij het hoofdgebouw van Triodos is volledig gereserveerd voor fietsers. Zij kunnen vanaf de fiets meteen het gebouw in lopen. Dan komen ze eerst langs een aantal kleedkamers, waar ze zich eventueel kunnen douchen en omkleden. De handdoeken liggen klaar. Automobilisten parkeren iets verderop. Directeur Pauline Bieringa: ‘We geven fietsers echt een koninklijke behandeling! Als iemand een kapotte fiets heeft, dan wordt deze ter plekke gerepareerd.’

Tip 6: Geef het goede voorbeeld

Bij de Triodos Bank weten ze dat een goed voorbeeld doet volgen. De meeste leidinggevenden komen zelf ook op fiets naar hun werk. Onbewust kopiëren mensen gedrag van anderen. Hoe meer collega’s op hun fiets naar het werk komen, des te meer collega’s er zullen volgen. Zéker als hun teamleider ook elke dag met een gezonde blos op de wangen de kantoorruimte inwandelt. Benadruk de voordelen van het fietsen naar je werk door het zelf ook te doen.

Portretfoto Laura Tenniglo
Aan de slag met fietsstimulering?

Meer medewerkers fietsend naar het werk? Dat werkt geweldig!

Samen helpen we de regio Utrecht in het zadel!