Op expeditie naar Düsseldorf: de ‘Mobilitätswende’ als inspiratie voor deelmobiliteit

Publicatie
14 november 2024

Net als de regio Utrecht, zet de stad Düsseldorf, samen met de deelstaat Nordrhein-Westfalen, stevig in op de mobiliteitstransitie (‘Mobilitätswende’). Deelmobiliteit draagt bij aan een duurzame en aantrekkelijke stad. Een delegatie van 33 gemeente-, regionale- en provincieambtenaren ging op 23 oktober op expeditie naar onze oosterburen om inspiratie op te doen.

Goedopweg naar Düsseldorf

Een vroege trein brengt ons soepel in ongeveer twee uur van Utrecht CS naar Düsseldorf Haubtbahnhof. Met de U-bahn reizen we verder naar het Consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden waar de deelnemers warm worden onthaald door de consul-generaal, Hannah Tijmes. 

Zukunfstnetz Mobilität

Guido Müller van het Ministerium für Umwelt, Naturschutz und Verkehr neemt ons mee in de regionale mobiliteitsaanpak van deelstaat Nordrhein-Westfalen. De deelstaat werkt aan een ‘Zukunfstnetz Mobilität’ waar meer dan 330 partners (waaronder tweederde van de lokale overheden) aan meewerken. Er wordt onder meer volop ingezet op het realiseren van goed herkenbare hubs (‘mobilstationen’) waarvoor een handboek en een huisstijl is ontwikkeld. De ‘mobilstationen’ en kleinere hubs worden vooral gerealiseerd bij knooppunten en halte van openbaar vervoer (bussen, trams, U-bahn en S-bahn). Het is belangrijk dat openbaar vervoer, deelmobiliteit en andere vormen van duurzaam vervoer een samenhangend systeem gaan vormen (‘Vernetzung’). 

Connected Mobility

Loco-burgemeester Jochen Kral legt uit dat Düsseldorf bij uitstek een forensenstad is, met dagelijks zo’n 400.000 pendels (in en uit samen) per dag. Om de deelmobiliteit in Düsseldorf goed te organiseren, is Connected Mobility Düsseldorf (CMD) opgericht. David Rüdiger van CMD vertelt dat hij namens de stad Düsseldorf de samenwerking met de aanbieders van deelmobiliteit organiseert. Ook plant en realiseert CMD mobiliteitshubs. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 100 grote ‘mobilstationen’ en 400 kleine hubs voor micromobiliteit (sharing stations) worden aangelegd. De realisatie van hubs wordt in Düsseldorf gecombineerd met het herinrichten van de openbare ruimte, waarbij de auto minder plek krijgt en de vrijkomende ruimte gebruikt wordt voor duurzame mobiliteit, groen en ontmoeting. 

David Rüdiger van Connected Mobility Dusseldorf (CMD)

Aanbod deelmobiliteit

De meest voorkomende deelmobiliteitsvormen in Düsseldorf zijn deelsteps (maar liefst 8.000) en deelfietsen (3.500, waarvan 2.500 elektrisch). Bolt is een van de grootste aanbieders in en rondom Düsseldorf. Dustin Williams van Bolt geeft aan dat het aandeel deelmobiliteit in Düsseldorf naar verwachting stijgt van 3% nu tot 7% in 2030. Het succes van deelmobiliteit in Düsseldorf is volgens Bolt vooral te danken aan de goede communicatie tussen de stad en de aanbieders en het vermogen om ook echt ruimte te maken voor duurzame mobiliteit. Naast de eerdergenoemde hubs legt Düsseldorf ook op grote schaal nieuwe fietspaden aan. 

Highlights uit de excursie

Na de lunch krijgen de deelnemers de kans om Düsseldorf met de deelsteps en deelfietsen van Bolt te verkennen. Zelfs het weer werkt vandaag mee. De excursie leidt ons door een zonnig Düsseldorf, langs diverse ‘mobilstationen’ en hubs waar, naast deelmobiliteit ook groen, fietsenstallingen en ontmoetingsplaatsen zijn gerealiseerd. Zo combineert Düsseldorf de groei van deelmobiliteit met investeringen in een leefbare stad. We zien onder andere de ‘Reinuferpromenade’ waar vandaag de dag alleen maar gelopen en gefietst (en gestept) mag worden. 25 jaar gelden lag hier nog een zesbaans autoweg. Deelmobiliteit is over zichtbaar in de stad. Ook op de meer afgelegen plekken als S-bahnststation Hamm is aanbod georganiseerd. 

Mobilstation in Düsseldorf

Terug in Utrecht kijkt Goedopweg terug op een leerzame en inspirerende dag. Het enthousiasme van Düsseldorf voor leefbare steden en duurzame (deel)mobiliteit werkt aanstekelijk en geeft energie en aanknopingspunten om in de regio Utrecht verder te bouwen aan duurzame (deel)mobiliteit in de regio.

Downloaden presentaties

Neem contact op voor meer informatie en samenwerking!

Benieuwd hoe wij dit in de regio Utrecht willen toepassen?

Neem contact op met Arjan