Proef: gratis duurzame mobiliteit voor werknemers en werkgevers in Houten

Publicatie
27 juni 2022
Laatst geupdate
18 januari 2024

Het woon-werkverkeer in Houten kan een stuk duurzamer én gezonder. Dat is de uitkomst van een reeks mobiliteitsscans onder Houtense bedrijven. Daarom presenteren het samenwerkingsverband Ondernemend Houten, de gemeente Houten en Goedopweg dit najaar een gratis aanbod voor duurzame mobiliteit. Met deze acties gaan de kosten voor werkgevers omlaag en worden werknemers gezonder en vitaler.

De vier duurzame acties worden op 1 september feestelijk gepresenteerd tijdens de kick-off in theater Aan de Slinger in Houten.

"Ons onderzoek onder werkgevers in Houten heeft laten zien dat er veel animo is voor duurzame mobiliteit. Om werkgevers op weg te helpen, bieden we daarom vanaf september een paar prachtige gratis acties aan. Zo kunnen werkgevers hun werknemers stimuleren om wat vaker de auto te laten staan en de fiets te pakken. Het is wel belangrijk dat zij er snel bij zijn: ons aanbod is gelimiteerd."

Tobias van den Briel

Mobiliteitscoach

Drie probeeracties voor werknemers

Werknemers in Houten kunnen dit najaar gratis deelnemen aan één of meer van de volgende probeeracties:

  • Elektrische OV-taxi. Vanaf 5 september rijdt er tussen 07.00 en 09.00 uur elke 20 minuten een elektrische Nissan Leaf vanaf station Houten naar diverse locaties op bedrijventerrein De Meerpaal. Tussen 16.30 en 18.30 uur rijdt de OV-taxi van De Meerpaal naar het station. Per rit kunnen drie mensen meerijden. Tijdens de pilot – die drie maanden duurt – is deze dienst gratis voor de reizigers en deelnemende bedrijven. De taxi wordt tegen een gunstig tarief beschikbaar gesteld door Arval. Ondernemend Houten draagt de kosten.
  • E-bikes uitproberen. Iedere werknemer in Houten kan vanaf 5 september een week lang gratis een e-bike meenemen en uitproberen. De probeerpool van vier e-bikes is vier maanden lang beschikbaar. De actie is full-service en wordt ondersteund door een supportdesk voor werknemers en werkgevers. Registratie gaat via een online reserveringssysteem.
  • Fietschallenge Houten. Vanaf 5 september is de groepschallenge ‘Flora, Fauna, Fietsen!’ beschikbaar via de gratis Ik Fiets-app. Met iedere gefietste kilometer verdienen deelnemers vier maanden lang punten. Daarmee sparen ze voor de aanschaf van bloemenperkjes, nestkastjes en/of insectenhotels voor hun gebied of bedrijventerrein.

"Uit de mobiliteitsscan voor Houten bleek dat veel werknemers op fietsafstand van hun werk wonen. Voor werkgevers heeft het veel voordelen om hun mensen te stimuleren de fiets te pakken. Werknemers met een gezonde leefstijl zijn creatiever, productiever en gelukkiger. Ook verzuimen ze minder vaak. En op termijn leveren fietsende werknemers het bedrijf een hoop kostenbesparingen op!"

Christien Rodenburg - Gemeente Houten

Werken aan duurzame bereikbaarheid

Weten welke duurzame oplossing past bij jouw organisatie? Bekijk een van onze oplossingen of neem direct contact op.

Vrouw die met een koptelefoon in de trein zit
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie