Veilig fietsen in De Wetering-Haarrijn: vier nieuwe maatregelen

Publicatie
28 november 2024
Laatst geupdate
3 december 2024

De fietsinfrastructuur op De Wetering-Haarrijn is verbeterd door op vier plekken nieuwe maatregelen te nemen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer veilige oversteekplaatsen en duidelijke fietsstroken aangebracht. Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond. Met deze verbeteringsmaatregelen is het gebied toegankelijker én veiliger voor iedereen die fietst in De Wetering-Haarrijn.

Samen optrekken voor een veilige fietsbereikbaarheid

Een goede infrastructuur is onmisbaar om fietsen aantrekkelijk te maken voor medewerkers. En dat is belangrijk, want de A2 wordt steeds drukker. Door de groei van het aantal woningen, de werkgelegenheid en transport in en om Utrecht staat de doorstroom sterk onder druk. Ook het samenvoegen van drie vestigingen van het St. Antonius ziekenhuis op De Wetering-Haarrijn heeft invloed op de toekomstige bereikbaarheid. Daarom werken Goedopweg, de gemeente Utrecht, parkmanagement De Wetering-Haarrijn en werkgevers uit het gebied samen aan oplossingen om het bedrijventerrein in de toekomst duurzaam bereikbaar te houden. We zetten in op fietsstimulering, ov-gebruik én het verbeteren van de fietsveiligheid. Samen met Goedopweg hebben Parkmanagement De Wetering-Haarrijn, de fietsersbond Utrecht en de gemeente Utrecht de vier belangrijkste verbeterpunten voor een betere fietsveiligheid omgezet in concrete maatregelen. Met onder andere duidelijkere fietsroutes naar en door De Wetering-Haarrijn wordt het voor medewerkers en bezoekers aantrekkelijker om te fietsen.

Vier maatregelen in De Wetering-Haarrijn

Gemeente Utrecht heeft de afgelopen periode op vier locaties werkzaamheden uitgevoerd.

Woudwetering: nieuwe fietsstroken

Er zijn nieuwe fietsstroken aangebracht. Hierdoor kunnen medewerkers veiliger fietsen over deze weg. 

Hertogswetering: nieuwe oversteekplaats naar The Wall

Met een nieuwe oversteekplaats op Hertogswetering naar The Wall is het nu eenvoudiger om The Wall per fiets te bereiken.  

Hertogswetering: nieuwe fietsoversteekplaats bij Rijpwetering

Twee fietsoversteekplaatsen zijn samengevoegd tot één duidelijke oversteekplaats in het verlengde van het tweerichtingsfietspad. Fietsers kunnen hierdoor veiliger oversteken.

Proostwetering: nieuwe trap met fietsgoot bij het Soestweteringviaduct

De voetgangersbrug bij het Soestweteringviaduct heeft nu twee fietsgoten. Via dit geformaliseerde ‘olifantenpaadje’ kunnen voetgangers of fietsers makkelijker vanaf het viaduct met de fiets naar het fietspad wat er onderdoor loopt. Er wordt binnenkort ook een leuning geplaatst.

Maak fietsen aantrekkelijker voor je medewerkers

Nu de fietsveiligheid en bereikbaarheid zijn verbeterd, kun je als werkgever ook bijdragen aan een fietsvriendelijker omgeving. Hoe? Zorg voor een goede fietsenstalling! Plaats deze dicht bij de ingang, maak hem makkelijk bereikbaar en zorg voor voldoende aanbindmogelijkheden. Voor medewerkers is een overdekte stalling helemaal ideaal. Zo maak je fietsen nog aantrekkelijker!  

Gezamenlijke ambitie De Wetering-Haarrijn

Zonder ingrijpen slibt de A2 in de toekomst steeds verder dicht. Om een verkeersinfarct te voorkomen, werken we samen met werkgevers uit De Wetering-Haarrijn, parkmanagement en de gemeente om de duurzame bereikbaarheid te verbeteren. Onze inzet richt zich op het stimuleren van duurzaam reisgedrag: met de fiets, de deelfiets, het openbaar vervoer. We verkennen de mogelijkheden voor een shuttlebus door het gebied. En we stimuleren reizen buiten de spits. Zo zetten we ons samen in voor een gezond, vitaal bedrijventerrein dat ook in de toekomst goed bereikbaar is.

Ga ook aan de slag met duurzame mobiliteit: individueel én gebiedsgericht!

Zelf toewerken naar een toekomstbestendige organisatie? Onze mobiliteitscoach Jason Peereboom ondersteunt je hier graag bij. Door lopen, fietsen en ov-gebruik te stimuleren bij je medewerkers verklein je de CO2-uitstoot én draag je bij aan een betere bereikbaar De Wetering-Haarrijn. Bovendien zorgt actieve mobiliteit voor gezondere medewerkers. Een mooie opstap om met een duurzaam beleid aan de slag te gaan is de verplichte registratie van het woon-werkverkeer van je medewerkers. Deze regeling verplicht je als werkgever (met 100+ medewerkers) te kijken naar de reisgewoonten van je medewerkers ente investeren in duurzame mobiliteitsoplossingen. 

Interesse in deskundige begeleiding vanuit Goedopweg?

Neem dan contact op met Jason via jason@goedopweg.nl.

Wil je daarnaast meedoen met de gebiedsgerichte samenwerking in De Wetering-Haarrijn en je aansluiten bij grote werkgevers zoals FNV, Capgemini, St. Antonius ziekenhuis, Oracle, The Wall, GLS en Telindus? Neem dan contact met de gebiedsregisseur Nick Ottevanger via nick@goedopweg.nl. Nick helpt je graag verder!