Terugblik op en tips uit de workshop Werkgeversregelingen Mobiliteit
Welke actuele (fiscale) mogelijkheden heb ik om onze arbeidsvoorwaarden verder te vergroenen en mijn medewerkers anders te laten reizen? Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de WPM-rapportage (Werkgebonden Personenmobiliteit)? En hoe zorg ik dat ik daar op tijd klaar voor ben? Op deze vragen kregen werkgevers die gevestigd zijn op De Wetering-Haarrijn, antwoord tijdens de Goedopweg workshop ‘Werkgeversregelingen Mobiliteit’. Samen met het parkmanagement en EcoTransferium waren zij op 7 februari te gast bij buurbedrijf Warmtebouw.
Uitgezonderd uitzendkrachten
De aanwezige werkgevers gingen na een paar uur met een hoofd vol tips en informatie huiswaarts. De WPM kwam uitgebreid ter sprake want het is zo 1 juli, de ingangsdatum voor het vastleggen en rapporteren van alle woon-werkkilometers. Tenminste: als je organisatie 100 of meer medewerkers telt. Goed om te weten is dat uitzendkrachten daarbij niet meetellen en dat je rapporteert per KvK-inschrijving.
10 Kilometer
Wil je je arbeidsvoorwaarden vergroenen? Dan is fietsen stimuleren een win-win omdat dit meteen de vitaliteit van je medewerkers vergroot. Een quick-win is om medewerkers met minder dan 10 kilometer woon-werkafstand ook een kilometervergoeding te geven. Een extra stimulans is als je tegelijkertijd geen autokilometervergoeding meer geeft voor medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer wonen.
Laden en sturen
Daarnaast bespraken we wat de meest effectieve mix aan regelingen en maatregelen is om duurzaam reisgedrag te stimuleren. En beantwoordden we actuele vragen rondom elektrisch rijden zoals de meest geschikte laadpas en hoe om te gaan met een laadpaal bij je medewerkers thuis. Ook hadden we het over hoe je medewerkers kunt blijven sturen richting duurzamer reizen als ze sinds kort gebruik maken van een mobiliteitsbudget of lease-afzieregeling.
Samen werken aan duurzame bereikbaarheid
De workshop werd georganiseerd vanuit de collectieve ambitie voor een duurzaam bereikbaar Utrecht West. Eén van de doelstellingen is om het aantal verkeersbewegingen met de auto te verlagen. Er zijn namelijk veel ontwikkelingen gaande die zorgen dat de bereikbaarheid onder druk staat. Zo zijn er in het omliggende gebied de komende tijd veel werkzaamheden aan de weg, de tunnel en het spoor. In de nabije omgeving worden veel nieuwe woningen gebouwd, waardoor meer mensen door het gebied verplaatsen. Ook The Wall en het St. Antonius ziekenhuis zorgen samen jaarlijks voor een groeiend aantal bezoekers.
Samengenomen zorgt dit voor grote drukte op de A2. Goedopweg kijkt met de organisaties uit het gebied naar manieren om het gebied duurzaam bereikbaar te maken. Hoe verleiden we bezoekers en medewerkers om de auto te laten staan? Ook het afvlakken van de spitspieken is belangrijk: hoe stimuleren we medewerkers stimuleren om vaker thuis werken op dinsdag en donderdag? In de workshop Werkgeversregelingen Mobiliteit kregen werkgevers concrete actiepunten om mee aan de slag te gaan.
Meer weten of meedoen?
De geslaagde workshop maakte duidelijk dat slimme en duurzame mobiliteit kosten bespaart, je organisatie succesvoller en medewerkers vitaler maakt. Maar elke organisatie is anders. Wil je weten wat het beste werkt voor jou en je medewerkers en wat je volgende stap moet worden? Goedopweg ondersteunt, informeert en faciliteert je bij duurzamer reisgedrag. Neem contact met ons op voor een kostenloos adviesgesprek, scans en handige tools. Of doe mee met acties in het gebied:
- Maak gebruik van deeltegoed voor TIER deelfietsen https://www.ecotransferium.nl/deelfiets/
- Meld je aan voor de Ik-Fiets-campagne aankomend voorjaar https://goedopweg.nl/nl-nl/fiets
Ga voor meer informatie naar www.goedopweg.nl/gebieden/lage-weide-en-de-wetering-haarrijn of neem contact op met gebiedsregisseur Nick Ottevanger.
Neem dan contact op met gebiedsregisseur Nick Ottevanger
Neem contact op met NickOp de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?
- Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
- Maandelijkse nieuwsbrief