‘Wat verandert er in 2024’: elektrisch rijden’

Publicatie
12 april 2024

Vanaf dit jaar trekt het kabinet bijna 30 miljoen euro uit voor meer en slimmere laadpalen in Nederland, zowel voor vrachtwagens als voor personenauto’s. Wat betekent dit voor je ambities voor een groener wagenpark?

Man laadt zijn elektrische auto op bij een laadpaal.

Elektrisch rijden is al lang niet meer toekomstmuziek, het is voor steeds meer bedrijven al noodzaak. Niet alleen willen je werknemers alleen nog maar elektrisch willen rijden, ook kom je vanaf 2025 veel grote steden niet meer in met een benzine- of dieselwagen. Vanaf 2030 moet elke verkochte auto in Nederland volledig uitstootvrij zijn, en twintig jaar daarna zal al het wegtransport compleet uitstootvrij zijn. Tijd dus om nu na te denken om te investeren in een elektrisch wagenpark, en over de aanleg van laadpalen om ze op te laden.

Wat verandert er dit jaar?

Eind vorig jaar hebben het Rijk en verschillende regio’s de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) herzien. In deze samenwerkingsovereenkomst staan alle afspraken over de uitrol van de laadinfrastructuur in Nederland. In de vernieuwde overeenkomst, die loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2030, is afgesproken dat het Rijk bijna 30 miljoen euro uittrekt voor meer en slimmere laadpalen, zowel voor vrachtwagens als personenauto’s. Het geld daarvoor is beschikbaar gesteld uit het Klimaatfonds. Meer laadpalen zijn immers onderdeel van de energietransitie.

Wat betekent dit voor mij?

De regeling wordt opgesplitst in een subsidie voor publieke laadpalen en een voor palen op eigen terrein. Hoe hoog de subsidies worden, is echter nog niet bekend, net als welke voor regeling er komt voor ondernemers. We houden je op de hoogte daarover. Hou onze website in de gaten.

Waarom is het nu voor mij interessant om verduurzamen?

Om de groei van elektrisch rijden te bevorderen moeten er de komende zes jaar 1,7 miljoen laadpunten bijkomen. Daarvan moeten er 400.00 laadpunten, 200.000 laadpalen, in de publieke ruimte komen, en de overige 1,3 miljoen laadpalen komen bij mensen thuis of op private parkeerterreinen. Als bedrijf kun je dus een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Dit is dan ook het moment om aan te haken met de vergroening van je wagenpark. Door eigen laadpunten aan te leggen draag je niet alleen een steentje bij aan de energietransitie, je komt ook tegemoet aan de toenemende behoefte onder je werknemers, en kunt gastvrij zijn voor je bezoekers die tijdens een overleg even hun auto kunnen opladen.

Hoe begin ik met de aanleg van eigen laadpalen?

Natuurlijk vraagt de aanleg van eigen laadpalen voor je wagenpark om een fikse investering. Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om dit vorm te geven. Zo kun je gebruikmaken van publieke laadpalen ‘langs de straat’. Daarvoor kun je langs bij de gemeente. Een andere optie is het inhuren van een bedrijf die de laadpalen plaatst, en zorgt voor het beheer en onderhoud ervan. De laadpalen blijven dan eigendom van de leverancier. Een andere kostenvriendelijke manier is om de aanschaf en het beheer van laadpalen te delen met andere ondernemers in de buurt. Zo kun je, mits je onderling daarover goede afspraken maakt met elkaar, optimaal gebruikmaken van de laadcapaciteit. We delen al auto’s en fietsen, waarom geen laadpalen? Wil je wel zelf meer invloed op de kosten en dat de laadpalen altijd beschikbaar voor je zijn, dan kies je natuurlijk ervoor om de laadinfrastructuur te realiseren op je eigen terrein zelf te realiseren.

Webinar

Er zijn veel voordelen te halen uit slimme mobiliteitsoplossingen en de bijbehorende fiscale regelingen. Daar sta je als werkgever niet altijd bij stil. Daarom organiseert Goedopweg op 23 april het webinar ‘Slim én voordelig: aan de slag met mobiliteit en fiscaliteit!’. Daarin willen we werkgevers bewust maken van de slimme mogelijkheden die er zijn op het gebied van mobiliteit en fiscaliteit. Met de nieuwe wet- en regelgeving (WPM), regelingen en subsidies op de horizon, is het tijd om te ontdekken hoe jouw organisatie kosten kan besparen en tegelijk duurzamer kan worden. 


Het hybride webinar vindt plaats op 23 april van 15:30 tot 17:00 in de Vechtclub XL te Utrecht Europalaan 2B, 3526 KS Utrecht. Natuurlijk kun je ook online meedoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je eigen laadpalen voor jouw bedrijf regelt? Plan kosteloos een digitaal half uurtje in met een van onze mobiliteitscoaches! Zelf aan de slag? Meld je aan voor Eerste Hulp bij Mobiliteit!

Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief