Ondersteuning thuiswerken
Ondertussen is Julius Clinical gestart met het programma Ondersteuning thuiswerken van Moneypenny, aangeboden door Goedopweg. In dit programma, bedoeld voor alle organisaties in de provincie Utrecht met minimaal 50 medewerkers, krijgen deelnemende organisaties kosteloos een steuntje in de rug om thuiswerken een blijvende plek te geven in hun manier van werken. “We zijn net gestart en hebben nu ons eerste huiswerk meegekregen. Moneypenny gaat nu gesprekken organiseren met het MT om meer op onze visie over thuiswerken in te gaan. Eind augustus moet er een plan van aanpak liggen.”
Hybride werken
Waar nu aan gewerkt wordt, is de hybride vorm van werken, waardoor medewerkers straks de helft van de tijd op kantoor werken en de helft vanaf huis. Hunink: “Je komt vooral naar kantoor om elkaar te ontmoeten. En dat heeft natuurlijk ook weer impact op het mobiliteitsstuk. Daarom kijken we wat we gaan doen met de thuiswerkvergoeding en wat we doen met de mobiliteitskosten.” Belangrijk blijft het volgens Hunink om medewerkers de ruimte te blijven geven, om te kijken wat wel en niet voor hen past. “Het idee is dat we kaders gaan aangeven, met genoeg ruimte om het naar eigen inzicht in te vullen. Sommige mensen werken liever 4 dagen op kantoor, omdat ze nog op een studentenkamer wonen. Of omdat ze startend zijn in hun functie, of gewoon omdat ze thuiswerken helemaal niks vinden. Er moet wel vrijheid in blijven. We gaan geen papieren document vanuit de organisatie neerleggen met de boodschap: dit is het. We willen dat het tot gesprek gaat leiden tussen manager en team over hoe we het samen met elkaar gaan doen.”
Niet volledig terug naar kantoor
Hunink verwacht dan ook niet dat de medewerkers van Julius Clinical weer volledig terug naar kantoor komen. “Maar de verbondenheid heb je natuurlijk meer als je elkaar echt ontmoet, en dat is op kantoor. Toch heeft de coronatijd bewezen hoeveel er online mogelijk is. Ook in functies waar voorheen nooit online werd gewerkt.” Met oog op de veranderingen gaat Julius Clinical in ieder geval de vergaderruimtes aanpassen, zodat ze beter aansluiten op het hybride vergaderen, waar een deel op kantoor is, en een deel thuis werkt.
Toegevoegde waarde
Uiteindelijk is het idee dat je alleen naar kantoor komt als het toegevoegde waarde heeft, stelt Hunink. “Als je alleen maar achter de computer zit, dan kan je dat in principe ook vanaf huis. Er zijn nog veel onzekerheden, maar we willen het goed inbedden in onze organisatie. En als je nog maar twee dagen naar kantoor komt, is het dan niet lekker om op de fiets te komen? Daar willen iets voor gaan regelen, denk aan e-bikes. Zo hoop ik dat we mensen kunnen aanzetten om te heroverwegen wat ze altijd doen eens anders te doen. Wat ik in ieder geval hoop voor de nabije toekomst is dat we niet loslaten wat we het afgelopen anderhalf jaar hebben geleerd. Ik hoop dat de ontwikkelingen zich doorzetten en dat we mensen kunnen verleiden tot andere manieren van werken en reizen.”