Masterclass Onderwijs in beweging: zes prototypes voor het onderwijs van de toekomst
Hoe ziet het onderwijs van de toekomst eruit? Dit was de belangrijkste vraag tijdens de online masterclass Onderwijs in beweging op 27 november 2020. Zes groepen bedachten een prototype voor het onderwijs van de toekomst. Van een sleutel van het schoolgebouw voor alle leerlingen tot geen Citotoetsen en eindexamens meer. Alles mocht zolang het haalbaar, innovatief en duurzaam is.
Laat O.M.A. thuis
De groepen gingen na een oefening in het loslaten van vaste denk- en werkpatronen aan de slag. Het was de bedoeling dat de deelnemers O.M.A. deze middag thuis lieten en zonder Oordeel, Mening en Aanname aan het werk gingen.
Meteen uitvoerbaar
Een jury, bestaande uit scholieren en studenten, beoordeelde de zes prototypes. De zes groepen kregen de kans om hun prototype toe te lichten in een pitch van 2 minuten. Twee plannen kwamen uit de bus als 'winnaar' omdat het onderwijs hier meteen mee aan de slag zou kunnen gaan.
Onderwijsradar
Tijdens de masterclass lanceerde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een video de Onderwijsradar. De Onderwijsradar laat per tijdstip precies zien hoe druk het op de Utrechtse straten wordt door reizende docenten en studenten. De radar laat niet alleen de te verwachten drukte zien bij de volledige bezetting van het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook wanneer het mbo, hbo en universitair onderwijs weer volledig gaan opstarten. Door samen de knelpunten aan te pakken hopen de Utrechtse onderwijsinstellingen en Goedopweg te voorkomen dat er weer verkeersopstoppingen ontstaan.
Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?
- Maandelijkse nieuwsbrief
- Ontvang kennis, inzicht en inspiratie