Slimmer reizen, minder spitsdrukte: werkgevers Utrecht Oost bundelen krachten

  • Minder spits, meer werkcomfort
  • Slimmer reizen, samen geregeld
  • Effectieve interventies op maat
Publicatie
2 april 2025

Het blijft een grote uitdaging voor de gebiedspartners om samen te zorgen dat Utrecht Oost slim een duurzaam bereikbaar blijft. Deze uitdaging geldt met name tijdens de piekmomenten – de ochtend- en avondspits en op dinsdag en donderdag. Dat betekent kans op volle treinen, langere reistijden en daardoor meer CO2-uitstoot. Vijf grote werkgevers uit Utrecht Oost pakken dit samen aan. Onder begeleiding van Goedopweg starten zij een pilot om te onderzoeken hoe ze hun medewerkers kunnen stimuleren om buiten de spits te reizen. Hoe gaat dat in zijn werk? Je leest het hier.

Je ziet een mannelijke medewerker weglopen bij een tramhalte op Utrecht Science Park

Duurzame bereikbaarheid in Utrecht Oost: meer fietsers en ov-reizigers, minder spitsdrukte

Sinds 2022 werken Goedopweg en grote werkgevers uit Utrecht Oost samen aan de duurzame bereikbaarheid van het Utrecht Science Park en Rijnsweerd. Gezamenlijke doelstellingen zijn om na 2025 het fietsgebruik met 20% en het ov-gebruik met 10% te laten groeien. En – als resultante – het autogebruik met 20% te laten dalen. Daarnaast is er een doelstelling om de spitsdrukte af te vlakken door o.a. thuiswerken te stimuleren en mensen te verleiden om buiten de spits te reizen. Vooral op dinsdagen en donderdagen is de spitsdrukte een uitdaging. Dit vraagt om slimme oplossingen.  

Samen sterk: vijf keer een pilot spitsspreiden

Vijf grote werkgevers uit Utrecht Oost nemen samen hun verantwoordelijkheid. Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum en RIVM zetten zich in om mobiliteit slimmer te organiseren door deel te nemen aan een pilot spitsspreiden. In de pilot onderzoeken we samen met de werkgevers en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat welke maatregelen écht werken om medewerkers buiten de spits te laten reizen. De inzichten uit de pilot vormen een sterke basis voor de vijf werkgevers om te kijken of en hoe ze deze maatregelen organisatie-breed kunnen invoeren. Zo werken we samen aan een beter bereikbaar Utrecht Oost. 

Hoe ziet een pilot eruit?

Vanuit Goedopweg begeleiden we het proces en bieden we advies en praktische ondersteuning bij elke stap. Per werkgever voeren we eerst een gedragsanalyse uit om te achterhalen welke weerstanden en drijfveren medewerkers ervaren en welke omgevingsfactoren invloed hebben op het gewenste gedrag. Als je weet wat mensen motiveert of tegenhoudt, kun je gerichte interventies inzetten die gespreid reizen aantrekkelijk en makkelijk maken. De interventies kunnen verschillen per werkgever. Voorbeelden zijn het verplaatsen van teamoverleggen, managers die het goede voorbeeld geven, het opzetten van campagnes, het aanbieden van extra thuiswerkvergoedingen op dinsdag en donderdag of het organiseren van vrijdagmiddagborrels. Bij elke werkgever test een pilotgroep de interventies, waarbij we op verschillende momenten het gedrag meten om de effectiviteit te monitoren. Zo kunnen we indien nodig bijsturen. De deelnemende organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen en communicatie hierover. 

Van comfortabel reizen tot kantoorbezetting: de redenen achter de pilot

Werkgevers uit Utrecht Oost doen mee met de pilot om te zorgen voor minder spitsdrukte. Toch heeft elke werkgever daarnaast een eigen aanleiding om mee te doen met de pilot. Dat varieert van het belang om medewerkers comfortabel te laten reizen, een betere spreiding in de kantoorbezetting of een goede bereikbaarheid voor eigen bezoekers. Benieuwd naar alle individuele verhalen? Binnenkort delen we meer! 

Onze mobiliteitscoach Dennis helpt je graag op weg.

Ook aan de slag met spitsspreiden?

Neem contact op met Dennis