Slimmer spreiden: overheid en werkgevers samen tegen spitsdrukte

Publicatie
1 maart 2024

We voelen allemaal de groeiende druk: meer files, vollere treinen, vooral op de dinsdag en donderdag tijdens de spits. En met meer mensen in de regio op komst, wordt de uitdaging steeds groter. Om een oplossing te vinden, kwamen werkgevers en overheid samen tijdens een bijeenkomst van de Economic Board Utrecht (EBU). De grote vraag: "Hoe kunnen we samen het reizen tijdens de spits beter spreiden?"

Samen voor spreiden

Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Universiteit Utrecht (UU), UMC Utrecht (UMCU), Rabobank, Stedin, ProRail, NS, de gemeente Hilversum, en Tweede Kamerlid Olger van Dijk. De aanwezigheid van zo veel verschillende organisaties laat zien dat het een belangrijk onderwerp is. Files en overvolle treinen zijn niet alleen vervelend, maar hebben ook impact op bedrijven en het milieu. Daarom is het nu, meer dan ooit, belangrijk in actie te komen. In dit artikel bespreken we de uitdagingen en de noodzaak.

Stappen maken: van landelijk tot regionaal

De bijeenkomst was een belangrijke stap in de richting van een gezamenlijke en slimme aanpak van het spitsverkeer. Werkgevers en overheid bespraken flexibele werktijden, thuiswerken en andere slimme oplossingen. Maar hoe pakken we dat aan, zodat het in praktijk ook écht leidt tot minder verkeerscongestie?

Dat vraagt om samenwerking op elk niveau: landelijk, regionaal, binnen organisaties en van individuele reizigers tot aan werkgevers. We bespraken oplossingen vanuit verschillende perspectieven: Hoe kan beleid helpen om reizen buiten de spits te stimuleren? Wat kunnen we op regionaal niveau, in Utrecht en omgeving bijvoorbeeld, doen om de drukte te verminderen? En hoe kunnen bedrijven en instellingen hun medewerkers helpen om op andere momenten te reizen? Door flexibeler te zijn over waar en wanneer we werken, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen.

Doe mee in regio Utrecht!

Ben jij werkgever in de regio Utrecht? Dan speel je een belangrijke rol. Samen kunnen we het verschil maken. Ontdek hoe we met werkgevers in verschillende gebieden aan de slag gaan om onze regio duurzaam en bereikbaar te houden. Door anders reizen te stimuleren of thuiswerken, help je niet alleen je eigen medewerkers, maar draag je ook bij aan een groter doel: minder drukte tijdens de spits, een beter bereikbare en duurzamere regio. Wil je meer weten over onze aanpak? Klik op onderstaande knop om contact met ons op te nemen!

Portretfoto Annemieke Stoppelenburg
Doe je mee?

Samen kunnen we het verschil maken. Ontdek hoe we met werkgevers in verschillende gebieden aan de slag gaan om onze regio duurzaam en bereikbaar te houden.

We helpen je graag!

Goedopweg gebiedsaanpak

Benieuwd hoe we samen met werkgevers in gebieden aan de slag gaan? Lees meer over de gebiedsaanpak van Goedopweg. Of neem contact met ons op via onderstaande button.