Calorieën verbranden met de e-bike: zo zit het!

Publicatie
6 januari 2020
Laatst geupdate
18 januari 2024

Dat je calorieën verbrandt tijdens het fietsen weten we allemaal wel: een fietstocht van een uur kan tot wel 320 calorieën verbranden! Maar hoe zit het nu eigenlijk wanneer je met de e-bike op pad gaat? Je zit natuurlijk niet helemaal stil, maar je bent ook niet zo actief bezig wanneer je zelf aan het fietsen gaat.

Fietsen maakt je bedrijf gezond – ook financieel

Vaker op de fiets naar je werk is goed voor gezondheid, duurzaamheid en financiën. Voor zowel werknemer als werkgever. Maar hoe pak je het aan? Wat past er bij jouw organisatie én hoe krijg je je mensen echt uit de auto en op de fiets? Neem contact op met een van onze mobiliteitscoaches. Da’s alvast gratis en een goed begin!

Bespaar fors op kosten

Fietsend naar het werk?

Collega’s die fietsen zijn fitter en minder vaak ziek dan hun autorijdende collega’s. Hun CO2-uitstoot is nagenoeg nul en fietsen is goedkoop voor jou als werkgever.

Maak een fietsplan

Hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk op de e-bike, en hoe zit het dan met de trapondersteuning? We hebben het voor je uitgezocht.

Zoveel calorieën verbrand je met fietsen

Het aantal calorieën dat je met het ‘normale’ fietsen verbrandt is afhankelijk van verschillende factoren. Fiets je met slappe banden tegen de wind in, dan verbrand je natuurlijk meer calorieën dan wanneer je met de wind mee fietst (en je banden goed hebt opgepompt). Toch is het mogelijk om op basis van een aantal factoren een reële inschatting te maken van het potentiële aantal calorieën dat met een fietstocht verbrand wordt.

Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens een fietstocht hangt dus voornamelijk af van de snelheid waarmee je fietst en je lichaamsgewicht. Maar hoe zit het dan met de e-bike?

Bron: Fietswinkel.nl

Hoeveel calorieën verbrand je met de e-bike?

Hoewel je misschien zou denken dat een ritje op een fiets met motor maar weinig calorieën verbrandt; niets is minder waar. Ook een tocht op de e-bike verbrandt het nodige aantal calorieën. Daarnaast maakt juist het gemak van de e-bike dat veel mensen de auto vaker laten staan en regelmatig met de fiets op pad gaan. En dat is niet gek: een ritje van 15 kilometer naar het werk is met de e-bike in no-time gereden! Dit zorgt ervoor dat het totaal aantal calorieën dat gemiddeld verbrand wordt met de e-bike vaak hetzelfde of zelfs hoger is als met de ‘normale’ fiets.

Wil je toch weten hoeveel calorieën je gemiddeld per uur verbrandt?

Dat betekent dat je maar gemiddeld zo’n 35 calorieën minder verbrandt wanneer je de e-bike pakt. Grote kans dat je die 35 calorieën wel weer inhaalt met alle extra ritten die je gaat maken. Wil jij ook wel eens ontdekken hoe handig zo’n e-bike het fietsen (en verbranden van calorieën) maakt? Je kunt er nu gratis eentje proberen!

Fietsen op de e-bike met of zonder trapondersteuning

Daarnaast speelt natuurlijk ook de trapondersteuning een rol in de hoeveelheid calorieën die er met de e-bike verbrand kunnen worden. Hoe hoger de ondersteuningsstand, hoe minder hard je zelf hoeft te werken en hoe minder calorieën je verbrandt. Maar ook hier geldt: hoe makkelijker het fietsen wordt, hoe sneller de fiets gebruikt wordt en hoe vaker je lichaam actief in beweging is!

Het aantal calorieën dat je tijdens een rit mét trapondersteuning verbrandt, hangt af van zowel de afstand als de ondersteuningsstand:

  • Fiets je met een lage ondersteuningsstand, dan verbrand je gemiddeld 250 kcal per 10 kilometer.
  • Fiets je met een middelmatige ondersteuningsstand, dan verbrand je gemiddeld 200 kcal per 10 kilometer.
  • Fiets je met een hoge ondersteuningsstand, dan worden er gemiddeld 150 kcal per 10 kilometer verbrand.

Of je nu met een normale fiets of een e-bike met- of zonder ondersteuningsstand fietst: calorieën verbrand je sowieso en je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu!

Vragen?

Goedopweg helpt je graag om aan de slag te gaan met fietsstimulering.

Vrouw die in de trein een boek leest en naar buiten staart
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie