Duurzame mobiliteit? Waarom zou je?

Publicatie
23 mei 2023
Laatst geupdate
18 januari 2024

Duurzame mobiliteit staat misschien niet bovenaan je prioriteitenlijst. Toch levert het veel op. Met een paar kleine veranderingen kun je al veel betekenen voor je medewerkers, je organisatie, de regio én de planeet. Klinkt niet verkeerd toch? Hieronder zetten we 6 voordelen op een rij van een beleid gericht op duurzame mobiliteit.

Man staat op een deelfiets te wachten bij het stoplicht. Achter hem rijdt een tram.

1. Je bespaart er kosten mee

Een modern mobiliteitsbeleid heeft vaak verrassend veel financiële en fiscale voordelen. Als je het autogebruik vermindert, is dat bijvoorbeeld gunstig voor de parkeerkosten. Ook is het slim om te switchen naar flexibel vergoeden. Zo zijn er aantrekkelijke regelingen voor als je medewerkers overstappen op elektrisch rijden. Er zijn allerlei apps die je hierbij kunnen helpen.

2. Je medewerkers worden er gelukkiger van

Medewerkers die goed in hun vel zitten, dragen je organisatie. Bied je medewerkers meer vrijheid om te kiezen hoe, waar en wanneer ze reizen en werken. Het gevoel van autonomie dat ze hierbij ervaren draagt bij aan werkgeluk. Bovendien geeft het je een voorsprong op de concurrent. Tevreden medewerkers blijven je organisatie trouw. En op de huidige arbeidsmarkt kijken veel sollicitanten naar de mogelijkheden van hybride werken.

3. Je stimuleert een gezonde werkomgeving

Goed in je vel zitten gaat niet alleen over een gevoel van autonomie. Bewegen hoort daar ook bij! Door de fiets als vervoermiddel te stimuleren, help je medewerkers aan hun dagelijkse potje fitness. Ook reizen met het ov levert meer beweging op dan een autoritje. Je medewerkers komen meer ontspannen aan op hun werk, zijn energieker en minder vaak ziek.

4. Je voldoet op tijd aan nieuwe wet- en regelgeving

De klimaatdoelen van 2030 komen steeds dichterbij. Wetten, regels en stimuleringsmaatregelen worden daarop aangepast. Is jouw bedrijf er klaar voor? Je kunt er maar beter op tijd mee aan de slag gaan, want sommige transities kosten veel tijd. Vanaf 2035 moeten bijvoorbeeld alle nieuwe auto’s CO2-uitstootvrij zijn. Is jouw wagenpark daar al op ingericht?

Heb je meer dan 100 medewerkers? Dan moet je vanaf 2024 ook verplicht rapporteren over alle gereisde kilometers van je medewerkers, zakelijk en woon-werk. Dit heet de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).Wees dus niet te laat met het voorbereiden daarop.

5. Het is goed voor je reputatie

Duurzaam en sociaal ondernemen zijn de standaard in de wereld van morgen. Klanten, medewerkers en partners vragen er bovendien steeds vaker om. Door het veranderen van je mobiliteitsbeleid maak je meteen flinke impact. Hybride werken, minder reizen, fietsen, ov of elektrisch rijden: Je organisatie wordt er aantrekkelijker door én je draagt bij aan een gezondere omgeving.

6. Je helpt mee aan betere bereikbaarheid en verkeersveiligheid

Utrecht is een van de drukste regio’s van ons land. Daarom staat het verkeer er vaak vast. Er zijn gewoon te veel auto’s op de weg. Met een slim mobiliteitsbeleid help je dit probleem te lijf gaan. Bovendien blijft je organisatie op die manier ook goed bereikbaar voor medewerkers, leveranciers en klanten. Iedereen wint.

Ook aan de slag met duurzame mobiliteit?

Wij helpen je graag verder! Ga zelf aan de slag met onze oplossingen of neem contact op met een van onze mobiliteitscoaches.

Een man zit met een koptelefoon aan tafel thuis achter zijn laptop.
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie