Nu aan de slag met ov in je mobiliteitsbeleid

Publicatie
1 december 2022
Laatst geupdate
18 januari 2024

We helpen je in 5 stappen op weg

Vrouw staat op het station bij de incheck poortjes

Je wilt je medewerkers slimmer en duurzamer laten reizen met openbaar vervoer. Goed bezig! Goed voor je mensen, je portemonnee en het milieu. Maar hoe regel je dat? Waar begin je? Wat werkt wel en wat werkt niet? En vooral: hoe krijg je medewerkers zo ver om vaker de bus of de trein te pakken? Goedopweg helpt je met dit stappenplan vooruit.

Stap 1. Waar begin je? Bij het begin!

Het is handig om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Dan zie je ook waar kansen voor ov liggen en welke andere alternatieven er zijn. Waar wonen je medewerkers? Hoe reizen ze nu? Hoe zit het met vergoedingen? Waarom kiezen medewerkers eerder voor de auto? Kan dat ook anders? Je kan je stukbijten op zo’n inventarisatie, of het jezelf makkelijk maken. Vraag een gratis mobiliteitsscan aan.

"Ik kan iedereen aanbevelen om een mobiliteitsscan te laten doen. Je krijgt echt heel goed inzicht in je verkeersstromen. En in wat er gebeurt als je mensen stimuleert om op een andere manier te reizen."

Peter de Rooy - Directeur De Rooy Transport & Logistiek

Stap 2. Recht op je doel af

Nu je weet voor wie ov een interessant alternatief is, kun je doelen stellen in je mobiliteitsbeleid. Is het doel dat 22% met de trein of bus in plaats van de auto komt? Wil je 5% in het zadel helpen om op de fiets te komen? Stel zo meetbaar mogelijke doelen op. Dan kun je doelen ook bijsturen. Ben je benieuwd welke doelen bij jouw bedrijf passen en hoe haalbaar die zijn? Kijk op Mobiliteitsindex.Vraag daar meteen een persoonlijk rapport aan. Dat kost je niets en je kunt er morgen al mee aan de slag.

Stap 3. Welke vergoedingen zet je ertegenover?

We snappen dat ov nóg aantrekkelijker voor je bedrijf is als de reiskostenvergoeding voor ov de kosten dekt. Of beter is dan de autovergoeding. Zet in je mobiliteitsbeleid hoe je ov-reiskosten vergoedt. Doe je dat bijvoorbeeld 100% op basis van werkelijk gemaakte reizen? Dan kan dat belastingvrij, ook als dit meer dan € 0,21 per kilometer kost.

Je kunt ook een vaste vergoeding geven. Bijvoorbeeld het aantal kantoordagen x de reisafstand uitkeren. Of je combineert ov met de auto door parkeren in een P+R mogelijk te maken, of deelfietsen te gebruiken. Hulp nodig? Neem contact op met onze mobiliteitscoach. Meer informatie over maximale reiskostenvergoedingen vind je bij de Belastingdienst.

Besparen met ov

Wil jouw bedrijf minder CO2 uitstoten, medewerkers blij maken en ook nog eens slim kosten besparen? Laat medewerkers dan met de bus of trein naar het werk komen, in plaats van in de auto stappen. Dat levert meer op dan je denkt.

Slim bespaard

Meer weten?

Bekijk met de button hieronder 7 redenen om te kiezen voor openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid

Bekijk hier de 7 redenen!

Stap 4. Maak het ov aantrekkelijk voor je medewerkers

Het ov is zo gek nog niet. Maar mensen zo ver krijgen om de auto vaker of helemaal te laten staan, is andere koek. Gedrag verander je niet zomaar even. En hoe vertel je waar je voor staat en gaat?

Terug naar je plan. Wat zet je erin? Alles wat helpt om je medewerkers mee te krijgen in jouw duurzame mobiliteitsbeleid. Reken bijvoorbeeld voor iedereen uit wat het ov in de portemonnee scheelt. Een tool die deze mogelijkheid biedt is de Mobiliteitsindex.

Wil je gedrag belonen? Denk dan eens aan een mooi spaarprogramma voor medewerkers die geen parkeerplaats gebruiken. Of geef medewerkers de mogelijkheid om buiten de spits te reizen. Dan hoeven ze niet met die overvolle trein of bus. Helemaal flexibel reizen ze met een mobiliteitskaart of mobiliteitsapp. Dan hebben ze ook toegang tot deelfietsen, deelauto’s en meer. En jij hebt je administratie ook meteen goed geregeld.

"Geef je medewerkers een proefabonnement voor het ov. Of laat nieuwe medewerkers eerst een maand met het ov reizen voordat je praat over andere opties. Ook een goede: koppel enthousiaste ov’ers aan collega’s met minder ervaring om ze op weg te helpen."

Stimuleer proberen

Stap 5. Wat gaat goed en wat kan beter?

Openbaar vervoer meenemen in je mobiliteitsbeleid is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Blijf in gesprek met je medewerkers. Luister vooral. Wat werkt wel? Wat gaat niet goed en kunnen we beter doen? Sta open voor nieuwe inzichten en veranderingen en stuur je beleid bij waar dat nodig is. Maar begin. Bij het begin. Je maakt al snel meters met duurzame en slimme mobiliteit voor jouw bedrijf met de gratis mobiliteitsscan.

Beleidsteksten Openbaar Vervoer

Om direct een praktische oplossing te bieden hebben we een document opgesteld met daarin een beleidstekst voor 'flexibele reiskosten'. De tekst kan, na aanpassing en juridische check worden ingezet als aanvulling op de arbeidsvoorwaarden of in een mobiliteitsplan.

Download hier de kant-en-klare beleidstekst Openbaar vervoer

Extra hulp nodig om ov aantrekkelijker te maken?

Goedopweg helpt je met advies en een handige mobiliteitsscan. Klinkt ingewikkeld, is het niet.

Eerste Hulp bij Mobiliteit

Wil jij de mobiliteit binnen jouw organisatie aanpakken? Dan zijn er zes belangrijke thema's op weg naar duurzaamheid en succes. Wij hebben voor jou de belangrijkste informatie per thema op een rijtje gezet. Als je je aanmeldt voor Eerste Hulp bij Mobiliteit, ontvang je precies de informatie waar jij geïnteresseerd in bent.

Man die op zijn laptop aan het werk is in de trein
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie