Aan de slag met deelmobiliteit: hoe doe je dat?

Publicatie
7 maart 2024
Laatst geupdate
8 april 2024

Het delen van vervoermiddelen biedt veel voordelen. Voor jou als (Utrechtse) werkgever, voor je medewerkers én voor de planeet. Daar ben je inmiddels van overtuigd. Maar hoe ga je het aanpakken? Hoe weet je wat past bij je organisatie? En wat de mogelijkheden zijn? Loop onderstaande vragen door en je bent al een heel eind op weg met deelmobiliteit aanbieden binnen je organisatie.

Een vrouw opent een deelauto met een app op haar smartphone.

Wat is het reisgedrag en de reisbehoefte van je medewerkers?

Allereerst moet je een goed overzicht hebben van hoe je medewerkers reizen. Wanneer reizen ze? Hoever? En welke vervoersmiddelen gebruiken ze daarbij? Het gaat dan niet alleen om hoe ze zich verplaatsen tussen thuis en kantoor, maar ook om alle zakelijke ritten van je medewerkers. Daarbij wil je ook weten of ze bijvoorbeeld veel spullen moeten vervoeren. Of welke voorkeuren ze hebben. Misschien rijden ze nu een auto, maar willen ze liever reizen op een elektrische fiets. Vraag een gratis mobiliteitsscan aan om dit inzichtelijk krijgen.

Welk type deelvervoer past bij je organisatie?

Oké, je weet nu hoe je organisatie reist en met welke doelen en wensen. Op basis daarvan maak je een keuze voor het deelvervoer dat je gaat aanbieden. Gewone of elektrische deelfietsen zijn handig in combinatie met het OV of voor korte ritten. Hetzelfde geldt voor (elektrische) deelscooters. Moeten er vaak spullen vervoerd worden over kortere afstanden? Dan zijn elektrische bakfietsen ideaal. Deelauto’s zijn handig voor langere zakelijke ritten vanaf kantoor. Maar ook voor woon-werkverkeer is een constructie met deelauto’s mogelijk. Kies je voor elektrische deelauto’s, dan verlaag je de CO2-uitstoot van je organisatie aanzienlijk.

Wat wil je uitbesteden?

In hoeverre wil je ontzorgd worden bij het aanbieden van deelmobiliteit? Er zijn partijen die alles voor je regelen, van beheer en onderhoud tot rittenregistratie. Daar zijn uiteraard kosten aan verbonden. Schaf je zelf een aantal auto’s, fietsen of scooters aan die je als deelvervoer aanbiedt vanaf je eigen terrein, dan vergt dat meer administratie. Dit kan echter wel voordeliger zijn. Bovendien kun je de auto’s en fietsen voorzien van je eigen huisstijl. Sta ook stil bij het combineren van eigen deelvervoer in combinatie met publieke deelmobiliteitshubs. En bedenk of medewerkers het vervoer alleen voor werk mogen gebruiken, of ook privé.  

Welke marktpartijen komen in aanmerking?

In de provincie Utrecht zijn er behoorlijk veel partijen die deelvervoer aanbieden, zoals WeDriveSolar, MyWheels, MobiGo, OnzeAuto, Amber, Sixt, Greenwheels, Hely, SnappCar en Stapp.in voor deelauto’s.  In Utrecht vind je de elektrische deelfietsen van TIER en de elektrische bakfietsen van Cargoroo. In Amersfoort staan de elektrische deelscooters van Check en Go Sharing. Heb je al een leasemaatschappij? Vraag dan eens wat er mogelijk is via hen. In dit overzicht van zakelijke (deel)mobiliteitsaanbieders zie je de mogelijkheden die verschillende partijen in de provincie Utrecht bieden. Heb je een idee van welke partijen passen bij jouw organisatie? Deel je wensen met hen en bekijk wat ze voor je kunnen betekenen.

Hoe kies je de beste partij(en)?

Een goede kosten-batenanalyse kan niet ontbreken om een goede keuze te maken voor deelmobiliteit. Maar dit is vaak niet eenvoudig, omdat aanbieders hun offertes op verschillende manieren opbouwen. Onze mobiliteitscoaches helpen ondernemers in de provincie Utrecht kosteloos met het maken van dit soort analyses.

Proefperiode en evaluatie

Heb je een of meerdere partijen gekozen, spreek dan een proefperiode af. Communiceer met je medewerkers dat jullie samen een nieuwe manier van reizen uitproberen. Monitor actief hun ervaringen om te bepalen wat er beter kan. De proefperiode is er om de tevredenheid onder medewerkers te evalueren, de gebruiksvriendelijkheid van bijvoorbeeld de rittenregistratie, maar ook om te zien of je voldoende deelauto’s en -fietsen in gebruik hebt. Na die periode kan het alleen nog maar beter worden!

Heb je een bedrijf in de provincie Utrecht en kun je hulp gebruiken bij het overstappen naar deelmobiliteit? Neem gerust contact op met een van onze mobiliteitscoaches.

Onze mobiliteitscoaches voorzien je kosteloos met advies op maat.

of
Vrouw die op een laptop aan het werk is in de trein
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van duurzame mobiliteit?

  • Ontvang kennis, inzicht en inspiratie
  • Maandelijkse nieuwsbrief